arch. Stanislav Běhal: Mýty a fakta

O Mariánském Sloupu byly popsány už stohy papíru a ještě bezesporu budou. Jen letos mají vyjít minimálně tři knihy na toto téma od různých autorů, každý se svým pohledem na věc (Vít Vlnas, p. Stanislav Přibyl, Petr Blažek a Vojtěch Pokorný). Nicméně i já jsem byl ukecán na nějaký článek pro jeden malý časopis, tak ho postnu i na FB, když už jsem ho vyplodil. Se základními informacemi o Sloupu už je snad každý, kdo alespoň trochu sleduje dění kolem sebe, obeznámen, nicméně stále se v éteru opakují tvrzení a protitvrzení, které se pokusím alespoň ze svého pohledu stručně uvést na pravou míru.

Pokračovat ve čtení „arch. Stanislav Běhal: Mýty a fakta“

Jiří T.Kotalík: Obnova sloupu

Vážení zastupitelé Hlavního města Prahy,

dovoluji si Vás oslovit v souvislosti s jedním bodem programu lednové schůze zastupitelstva, kterým je obnova mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.
Jsem historik umění a památkář, emeritní rektor AVU, emeritní Generální ředitel NPÚ, současný předseda její Vědecké rady, člen komise Ministra kultury pro památkovou péči a člen Rady ministra kultury pro vědu, výzkum a vývoj. Pracoval jsem i v pozici předsedy Odborné pracovní skupiny pro revitalizaci staroměstského náměstí a okolí,která připravila závěrečné doporučující stanovisko k obnově sloupu pro Radu i Zastupitelstvo HMP.
K tématu jsem se vyjadřoval opakovaně, naposledy v obšírném stanovisku zaslaném v červenci 2019 primátorovi, náměstkovi primátora a radní pro kulturu. Nevím, jak obdobná stanoviska kolují směrem k zastupitelům . nicméně pro klid svého svědomí si Vás ještě jednou dovoluji oslovit pasáží , které sumarizuje důvody obnovy sloupu . Zvažte je, prosím.

Sumarizace důvodů k obnově mariánského sloupu na Staroměstském náměstí:

  • reflexe historické situace – náprava chyby
  • urbanistický a městotvorný význam sloupu v kontextu náměstí jako NPÚ
  • obnova středobodu, těžiště náměstí
  • připomínka významné barokní památky v kontextu veřejného prostoru
  • doklad obnovy veřejného prostoru a důstojné úpravy místa mnoha historických událostí se statutem Národní kulturní památky
  • obnova kultovního místa – viz. Mariánská legie
  • zachování paměti národa
  • obnova funkce gnómónu a slunečních hodin
  • náprava barbarského vandalství vydávaného za revoluční čin -nebyl zničen z moci úřední a institucionální, skupinou občanů a nechť je zase skupinou občanů obnoven – stačí to umožnit a převzít dílo jako dar ( koneckonců v této věci existuje smlouva mezi sdružením a městem)
  • respekt k sumě spousta seriozní práce, kterou spontánně odvedly občanští aktivisté při vzniku repliky a přípravě obnovy . Bylo splněno všech 5 památkářských podminek, utraceno xy miliony, dílo vyrobeno ve standardní kvalitně. Takových sloupů máme po celé republice desítky a stovky- v Praze jich bylo svého času 12.

Pokračovat ve čtení „Jiří T.Kotalík: Obnova sloupu“

Jiří T.Kotalík: Stanovisko k obnově Mariánského sloupu

Skupina historiků výtvarných umění opakovaně shromáždilo ve svém  „Memorandu k obnově mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze „ řadu svých svými argumentů, uváděných i v článku otištěném v Lidových Novinách. ze dne 4.7.2019 Jako historik umění s řadou z nich nesouhlasím a dovoluji si formulovat proč.

Pokračovat ve čtení „Jiří T.Kotalík: Stanovisko k obnově Mariánského sloupu“

Vyjádření sochaře Jana Bradny ke kritice obnovy mariánského sloupu historiky umění

Vážení umělečtí historikové,

vyjádřili jste své názory na obnovu mariánského sloupu. Na to máte jistě plné právo. Dovolte ale, abych jako člověk, který obnově mariánského sloupu věnuje třicet let života, Vám sdělil zase své názory.

Pokračovat ve čtení „Vyjádření sochaře Jana Bradny ke kritice obnovy mariánského sloupu historiky umění“